2017-08-10

Opinionsläget efter sommaren och Transportstyrelsens it-skandal

Nu har de första opinionsundersökningarna efter den politiskt turbulenta sommaren publicerats. SVT/Novus och Expressen/Demoskop presenterar resultat som delvis överensstämmer och delvis avviker från varandra.

Bland de gemensamma dragen återfinns följande:

Sverigedemokraterna backar. I Demoskop minskar Sverigedemokraterna med 3.5 enheter, från 20.1 till 16.6 procent. Den förändringen är statistiskt säkerställd. I Novus minskar Sverigedemokraterna med 1.3 enheter till 18.7 procent. Sverigedemokraterna har således inte lyckats dra fördel av sommarens it-skandal och hot om misstroendeförklaringar. I stället har partiet hamnat vid sidan av det politiska blickfånget.

Socialdemokraterna växer. I Demoskop ökar Socialdemokraterna från 27.0 till 28.4 procent, vilket är partiets bästa resultat i den mätserien på nästan två och ett halvt år. I Novus ökar Socialdemokraterna från 27.3 till 29.3 procent. Därigenom stärker Socialdemokraterna sin ställning som landets största parti. Stefan Löfven har av olika bedömare fått beröm för sitt sätt att genom regeringsombildningen svara på allianspartiernas hot om misstroendevotum, och det är möjligt att väljarna åtminstone kortsiktigt belönat honom för detta.

Kristdemokraterna över riksdagsspärren. I Demoskop ökar Kristdemokraterna med 1.4 enheter, från 2.6 till 4.0 procent. I Novus ökar Kristdemokraterna med 1.0 enheter från 3.3 procent till 4.3 procent. Kanske är ökningen en konsekvens av Sverigedemokraternas nedgång. Ökningen kan också vara en statistisk tillfällighet - vilket förstås också gäller Socialdemokraternas ökning.

Här skiljer sig resultaten åt:

Upp och ner för Moderaterna: I Demoskop ökar Moderaterna med 1.5 enheter, från 15.5 till 17.2 procent och är åter landets näst största parti. Men i Novus minskar Moderaterna med 0.7 enheter, från 15.9 till 15.2 procent. Förändringarna är små i båda mätningarna. Ökningen i Demoskop skulle kunna bidra till att ge Anna Kinberg Batra andrum. Samtidigt finns det en symbolisk laddning i att Moderaterna med 15.2 procent gör sitt sämsta resultat i Novus mätningar någonsin.

I övrigt kan vi notera att det är fortsatt jämnt i opinionen mellan de rödgröna och allianspartierna. I Novus har de rödgröna en ledning med tre enheter, 40.8 procent mot allianspartiernas 37.8 procent. I Demoskop får allianspartierna 40.5 procent mot de rödgrönas 40.2 procent.
 
Som statsvetarprofessorn Sören Holmberg kommenterar i P1 morgon tidigare i dag så ska man vara extra försiktig i uttolkningarna av sommarintervjuer. Många människor är på resande fot och därför kan urvalsbilden vara något skakigare än vad som annars är fallet.

Om Socialdemokraternas ökning är en följd av hanterandet av Transportstyrelsens it-skandal kan framgången bli kortvarig. Vi vet att politiska skandaler sällan ger långsiktiga opinionseffekter.

Snart öppnar riksdagen och det sista riksdagsåret före valet 2018 tar sin början. Då får vi se om allianspartierna går vidare med sitt misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist, och då drar striden om den rödgröna regeringens budgetförslag igång. Vi går mot en spännande politisk höst.

3 kommentarer:

Lars-Erik Svensson sa...

Om sanningen om utförsäljningen av Transportstyrelsens IT-system på privata marknaden blir allmänt känt och hur konsekvenserna hotar rikets säkerhet och personlig integritet så borde det blåbruna blocket minska ännu mer än vi ser i dessa mätningar.

Jan Holm sa...

Värt att notera i novusmätningen är att MP hamnar under riksdagsspärren, samtidigt som KD hamnar över denna.
Apropå de rödgrönas ledning över alliansen.

Anonym sa...

Två opinionsmätningar, varav förändringarna i de största ligger inom felmarginalen, ger ingen annan vägledning inför valet 2018 än att det mesta tyder på att Sverige blir om möjligt ännu svårare att regera efter valet. Själv ser jag fram emot klargörande av kommunikationen av IT-skandalen inom regeringskansliet. Men risken är att det hela mynnar ut i ett politiskt spel med övertoner från olika håll i stället för ett klargörande som motverkar upprepningar. Berit Högman, vice gruppledare för S, påpekar t ex att tjänstemän som statssekreterarna Dahlgren och Lennartsson inte kan fällas i KU, vilket låter trovärdigt. Berit Högman ser det som ett försök från M att flytta fokus. Men sedan kommer hon med det helt häpnadsväckande påståendet "Personligen tänker jag på Margaret Thatcher. Hon startade Falklandskrisen när hon hade det svårt hemma i sitt eget kungadöme. Jag kan inte låta bli att dra liknande paralleller." (SvD 11 aug:) Är en ledande socialdemokrat så okunnig att hon inte vet att militärjuntan i Argentina startade FalklandsKRIGET genom att invadera ön? För mig ett bevis på att den politiska debatten har oanade bottennivåer.
Klas Bengtsson